RENDER NEDİR? MİMARİ RENDER İŞLEMİ
Render İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu yazımızda, sizlere render işleminin ne olduğunu, nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız. Öncelikle bizim işimize hitap eden çalışma şeklinden bahsedelim.
Render Nedir?
Mimari Görselleştirme (Architectural Rendering or Visualization), mimari çizimi, önerilen bir mimari tasarımın özelliklerini gösteren, iki boyutlu görüntüler sunan oluşturma sanatına render (görüntü işleme) denir. (Resim 1)
(Resim 1)
Bilgisayarda oluşturulan görüntü işleme
Sunum amacıyla üç boyutlu modelleme yazılımı veya başka bir bilgisayar yazılımı kullanılarak bir bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler genellikle “Bilgisayarda Oluşturulan İşleme” (Render) olarak adlandırılır. Oluşturma teknikleri değişiklik gösterir. Bazı yöntemler basit düz görüntüler veya temel gölgeli görüntüleri oluşturur. Popüler bir teknik olarak kullanılan render işlemi öncesi, doğru aydınlatma ve malzemeleri yaklaşık olarak tahmin etmek, malzemeleri ayarlamak, yansımaları hesaplatmak için gelişmiş yazılımlar kullanır. Bu teknik adına genellikle “Fotogerçekçi” oluşturma denir. Sunumlar genellikle tanıtım, pazarlama ve tasarım analizi amacıyla oluşturulur.
- RENDER İŞLEMLERİ
- 3D Animasyon gezinti (film)
- 3D Sanal Turlar
- Kat planları modellemeleri
- Foto gerçekçi 3D Render
- Gerçek Zamanlı 3D Renderler
- Panoramik İşleme
- Işık ve Gölge çalışması işlemleri
- Yenileme İşlemleri (fotomontaj)
- ve diğerleri…
3D render, gayrimenkul pazarlamasında ve satışında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, bina inşa edilmeden önce tasarımla ilgili kararların alınmasını mümkün kılar. Böylece bina tasarımı ve görsel yönleri ile denemeye yardımcı olur.
Sık karşılaşılan mimari proje türleri
Mimari görseller genellikle 3 alt kategoriye ayrılır: Dış İşleme, İç İşleme ve Hava İşleme.
Dış kaplamalar, görüş noktasının veya görüş açısının binanın dışında olduğu görüntüler, iç kaplamalar ise görüş noktasının veya görüş açısının binanın içinde bulunduğu görüntüler. Hava kaplamaları dış kaplamalara benzer, ancak görüş açıları binanın dışında ve üzerinde bulunur, genellikle aşağı bakar.
Eskiden nasıldı?
Çizilmiş render veya mimari illüstrasyon 3D bilgisayar modellemesi yaygınlaşana kadar, mimari görseller elle oluşturuldu. Tamamen elle render oluşturan mimari çizerler ve el çizimi / boyama ve bilgisayar tarafından üretilen renk ve / veya çizgileri bir arada kullanan çizerler de vardı. El yapımı mimari kaplamalar için ortak ortamlar şunları içerir: suluboya, renkli kalem, gauche ve grafit veya kömür kalemi.
Şimdi Nasıl?
Günümüzde ise bilgisayar destekli bir çok görselleştirme uygulaması bulunmaktadır. Bunlardan öne çıkanlar ise, V-Ray, Corona Renderer, RedShift, Fstorm Render uygulamalarıdır. Animasyon tarafında ise, Lumion, Twinmotion, Unreal Engine gibi uygulamalar kullanılmaktadır.